Avläsning av HD-röntgen klar!!

Cider har B-höfter dvs normala höfter eller höfter utan anmärkning som det hette förr. Röntgade henne under löp och veterinären sa att många undviker att röntga då, han sa också att han inte visste om det finns något vetenskapligt som talar för att tikarna blir lite "slappare" under löp. Men nu är det gjort i alla fall och med gott resultat. Nu har vi ett år på oss att hitta en bra hane.

2011-01-20

Idag händer det intressanta "saker" i Ciders liv, fortfarande inget jag kan lägga ut någon information om på bloggen ännu, men det kommer en vacker dag, och roligt är det!


Det har varit lite inaktivt på bloggen

några dagar! Men vi vänta på resultaten från avläsningen av Ciders HD rötgen som borde komma i morgon. Planerna på att para Cider lägger vi nog på is tills nästa vår, dels då hon är mitt uppe i löpet nu, vi fortfarande inte fått något resultat från röntgen och dels för att vi inte hittat den "perfekte" täckhunden för Cider, Men vi har ingen brådska, det kan nog kanske göra Cider gott att få 1 år till på sig.


En "trött" Cider påväg hem från HD-röntgen...

dsc00412 (MMS)

En "trött" Cider påväg hem från HD-röntgen! Nu väntar vi på avläsningen!!


HD- röntgen

I morgon är det dags att HD-röntga Cider. Låt oss hoppas att avläsningen går bra!
Tänkte att jag skulle lägga ut lite information angående VAD HD röntgen är för något, och VARFÖR  man gör det.

HD-röntgen, eller Höftledsdysplasi som det egentligen betyder innebär att man kollar upp ifall det finns någon felaktig utveckling på höftleden.

Texten jag kommer att lägga in är direkt kopierad ifrån aktivhund.se



Höftledsdysplasi (HD)

Förklaringar, råd och anvisningar till hundägare av Lars Audell och Åke Hedhammar, Svenska Kennelklubbens veterinäravdelning.

Höftledsdysplasi (felaktig utveckling av höftleden) är en relativt vanlig åkomma hos framför allt våra storvuxna hundraser. Till skillnad från människan, där man kan redan i spädbarnsålder se höftledsdyslpasi, hittar man ytterst sällan fel på valpar.

Rubbningen i ledens utveckling sker under hundens uppväxttid och först när skelettet är moget kan man bedöma höftlederna genom röntgen.

Från och med 1980 gäller det att hundarna ska vara minst 1 år gamla för att röntgenbilderna ska vara officiellt gällande. För att resultatet ska införas i registreringsbeviset, måste hunden också vara ID-märkt. Röntgen av valpar med misstänkta ledfel kan göras från 6 månaders ålder men blir så bara preliminära och gällande endast för djurskydds- och försäkringsärenden. Detta gör man för att hundar med ev. fel ska få behandling i tid och att minska onödigt lidande.

 

Röntgenundersökningen kan aldrig bli en helt exakt metod för fastställande av en hunds höftleder. Några helt tillförlitliga mätenheter finns inte. För ägarens skull och för att undvika att hundar felaktigt klassas som dysplastiska (fel på leden) är därför målsättningen att i tveksamma fall hellre fria än fälla.

Nedan är den nya graderingen

A =Normala höftleder (= nuvarande ua) - Hundar med normalt utvecklade höftleder får diagnosen "A", tillägget "utmärkta höftleder" får de hundar som har speciellt välutvecklade och fasta höftleder jämfört med övriga inom rasen.

B =Nästan normala höftleder (=nuvarande ua) - Hundar med nästan normalt utvecklade höftleder får diagnosen "B".

C =Höftleder lindrig dysplasi (=nuvarande grad I) - Är den lindrigaste formen, höfthålan har nästan normal storlek och form men ledhuvudet passar inte in exakt in i ledhålan.

D =Höftleder måttlig dysplasi (=nuvarande grad II) - Är en måttlig dysplasi, höftledshålan är märkbart grund. Ledhuvudet passar in dåligt och går lätt att skjuta ur läge.

E =Höftleder kraftig dysplasi (=nuvarande grad III och IV) - Är en kraftig dysplasi, ledhålan är mycket grund och ledhuvudet ligger ofta och rider på ledhålans kant. Luxation menas då Höftledshuvudet ligger helt utanför ledhålan. Ledhålan är mycket grund.

Övriga förändringar

Höftledsdysplasi ger förr eller senare upphov till förslitning av brosket i höftleden. Broskförslitningar kan ej ses på röntgen men ganska snart tillkommer benpålagringar. Pålagringarna ökar i regel med åldern och leder ofta till att höftleden blir helt deformerad hos den gamla hunden. Detta gör att röntgenbilder av gamla hundar med kraftiga pålagringar ibland inte går att döma ur dysplasisynpunkt.

Något säkert samband mellan benpålagringar och smärta finns ej. Det är dock ovanligt att äldre hundar visar några symptom från höftlederna utan att det föreligger benpålagringar.

Förr att ge hundägare ,vars hundar har dysplasi, ytterligare information om deras hundars höftledsstatus anges det i röntgenutlåtandet om benpålagringar kan ses och i såfall vilken gradering.

Lbp - Lindriga benpålagringar

Mbp - Måttliga benpålagringar

Kbp - Kraftiga benpålagringar

Det bör observeras att gamla hundar kan få pålagringar trots att deras höfter varit UA eller till och med utmärkta när hunden var ung. Ofta är det fråga om förslitning som drabbar även andra leder. Detta ses speciellt hos hårt arbetande bruks- och draghundar men också gamla avelstikar.

Symptom hos hundar med HD

Det är omöjligt att enbart med hjälp av röntgen kunna utläsa om hunden lider av sitt höftledsfel. Det finns hundar som är halta trots att de bara har lindrig HD (grad I)

Medan de som har graderats till grad III kan vara helt symptomfria. Sättet att hantera den enskilda hundens framför allt vad avser motion, kost samt hundens psyke att vilja röra sig är många gånger av avgörande betydelse.

Inom de medelstora och stora hundarna kan man säga att hundar med HD grad I sällan visar tecken på smärta eller hälta vid ung ålder.

Hundar med HD grad II kan vara kliniskt friska eller ha relativt lite besvär men en del kan utveckla svåra tecken på smärta och rörelseminskning särskilt när de blir äldre.

Hundar med HD grad III kan också ge förvånansvärt lite besvär för hunden så länge den är ung men smärtor och rörelseminskning är vanliga speciellt vid högre ålder.

Behandling av hundar med HD

Givetvis bör de hundar som visar smärta eller hälta veterinärundersökas. När det gäller hundar som inte visar symptom kan man i generell regel säga att de ska motioneras regelbundet men med måtta.

Hård motion, hinderlöpning och drag med pulka bör undvikas åtminstone för hundar med HD grad III eller svårare.

Övervikt innebär en ökad belastning på höftlederna varpå hundar med dysplasi bör hållas slanka!

Man kan hos unga hundar, vid svårare HD, som sista utväg ta bort ledhuvudet genom operation. Detta gör att de kan leva ett relativt normalt liv. Äldre hundar som börjar få besvär kan ofta få en klinisk förbättring genom ingrepp i en muskel på lårets insida. Hunden kommer efter detta att gå något bredbent och detta bidrar till en bättre stabilitet i höftleden. Operationen är relativt enkel och kan vara värd att pröva i en del fall.

Bedömning av hundens lämplighet för avel

Riskerna med att hunden ska utveckla HD är till stor del ärftligt. Detta innebär att hundar som själva har HD oftare producerar avkomma med HD än hundar med normala höftleder.

Hundar som vid röntgen visar HD bör därför inte användas i avel.

Detta gäller alla grader av HD oavsett om hunden inte visar vare sig smärta, hälta eller har nedsatt rörelseförmåga.

Hundar med normala leder (UA) kan också producera avkomma med HD. Riskerna ökar om föräldrar eller kullsyskon har HD.

Därför bör man endast använda hundar i aveln vars HD är UA.

 // Så om allt går enligt planerna, och Ciders avläsning visar UA så skall vi se om vi kan hitta en passande täckhund, och om det tar sig så blir det föroppningsvis en liten hög valpar till våren!



//Bilden är lånad ifrån, henrikmedflock.blogspot.com/2010/05/nagra-rad...)


Nyhet!



Idag började Cider löpa, eller ja, det var första dagen vi såg blod. Detta är första året som Cider löper på vintern. Nu får vi se om vi kan para Cider, eller om det får vänta ett år. Hon är ju inte HD röntgad ännu, och än har vi inte hittat den "perfekte" täckhunden!

Ombyggnation av bloggen

Pga ombyggnation av bloggen så har det inte blivit något inlägg, mer än en bild de sista dagarna.
Men nu börjar det bli klart och uppdateringarna kan ta form igen.
Det fattas ett inlägg med resultat från Ciders utställning i Junsele i somras, där hon erhöll ett 1:a pris och sitt första Cert. Men det kommer ett inlägg, jag lovar!


Cider


SMS-inlägg

mms_img70165 (MMS)

Testar mmsa en bild in på bloggen, fungerar fint!


2 år går så fort....

Det händer väldigt mycket med båda våra flickor på 2 - 2,5 år!!





Nu händer det grejer....

Fick precis ett samtal från en överlycklig husse! Händer som sagt lite spännande grejor kring Cider! Kan inte gå in exakt på vad det gäller, men roligt är det! Stolt blir man som matte, och sen är det roligt att höra att det finns människor som uppskattar och som läser Ciders blogg!


Hittade lite bilder på cider på jobbet.


Det är kanske lite bättre ljud på den här.


Filmen kommer här, som utlovat. Cider 2011-01-08



då det var alldeles för mycket snö så blev det inte mer än såhär, då det blev alldeles för tungt för cider, och för haren att fortsätta.

Men en liten filmsnutt blev det ändå, hoppas den uppskattas. Kommer att läggas ut fler filmer, både filmer som redan är filmade, och nya filmer från jaktdagar som ännu inte upplevts!

Det stora fiaskot i mårdsjön!!

Som jag trodde var det för mycket snö för att kunna bedriva någon vettig jakt idag. Jodå...det blev ett upptag efter många om och men. Filmade någon minut efter upptaget men kopplade rätt snabbt då Cider i princip drev med huvudet under snön...haren däremot, han sjönk ner ca 3 cm så för han var det inga problem. Lägger ut filmen i eftermiddag.

Funderar på att para Cider och ta valpar efter henne,

då hon är en hund som meriterar sig fint såväl på utställning, jaktprov och privat ute i jaktskogen. 
Cider är dessutom väldigt trevlig familjehund, rättelse, familjemedlem, som är van både barn, andra hundar och katter. 
Enligt mattes åsikt så är hennes starkaste egenskaper, att hon är väldigt lättlärd, barnkär, lyhörd och följsam och att hon är lika mycket knähund hemma som hon är en jakthund i skogen, vilket gör henne till en given familjemedlem.



Så den dagen det blir aktuellt med parning så kommer vi följa dessa instruktioner på Svenska Stövarklubbens sida.




Stamtavla för Bomarkens Pepsi, S25933/2004 H


Stamtavla för Ulfkällas Zeb S36734/2004 H


Stamtavla för Cider - S25785/2008


Jakt i morn....dvs 1:a klassens jaktfilm på bloggen ca 16.00 i morgon:)

Åker till Mårdsjön i morn med kameran i högsta hugg, snödjupet är väl på gränsen å det brukar inte göra underverk med dreven .men vi gör ett försök. Vill ju gärna att alla som råkar trilla in här ska få höra hur underbart ett stövardrev låter. Ciders drevfart ligger i paritet med Usain Bolt så blir det ett bra upptag så ska jösse få ett par bukter där han/hon ska få känna hur det är att vara jagad. Funkar allt bra så kanske det blir 2 Waidmannsheil i Bernadellin.

Cider startar på Elitprov 2010-11-01 - 2010-11-02: Dag 2.

Ciders andra dag på elitprovet gick av stapel 2010-11-02, även det i Kolåsen.
Där jagade cider till sig ett 1:a pris och 54 EG poäng, det vill säga ett 1:a pris i elitklass, och jaktchampionatet var klart. Kul!
Förhållandena under denna dagen var barmark, men med lite snö i luften, heller inget att orda något speciellt om.
Resultat, 120/54.





S52785/2008 Cider, SEJCH, 2010-11-02

Cider startar på Elitprov 2010-11-01 - 2010-11-02: Dag 1.

Cider deltog på sitt första elitprov, 2010-11-01, som gick av stapeln i Kolåsen.
Efter ett misslyckat första släpp, där Haren endast ämnade springa på en väg med blankis, tog cider upp en hare som hon hann driva till ett 2:a pris innan provtiden tog slut.
Förhållandena för dagen var bra, inget att säga om de.
Resultat, 92/52





(som en personlig reflektion angående egenskapspoängen så stod de inte i paritet till insatsen, då jag tycker hon var värd minst 4 eller kanske 5 poäng till, men domaren dömer, som det heter.)


2:a Jaktprov, Öppenklass.

Cider startade på sitt andra jaktprov den, 2010-02-07.
Provet gick av stapeln i Öravattnet, Jämtland.
Denna dagen var det mycket snö, och mycket upplega. Efter en bra insats tog hon sitt andra 1:a pris i öppenklass.
Resultatet blev 120/56

Protokollet säger:





Utställning, öppenklass, Strömsund, 2009-06-14

Startade på sin andra officiella utställning den 14/6 2009 i Strömsund.
Med resultaten, 1:a pris och 1:a i konkurrensen.


Utställning, Valpklass, Östersundstravet. 2009-03-08

Cider deltog på sin allra första utsällning den 8 mars 2009. Startade då i valpklass, för att se lite vad hon skulle få för kritik, och dels för att få lite ringträning.


Bilden är lite suddig då den är tagen med mobkamera.

Cider erhöll ett 1:a pris och HP.

Ciders första officiella utställning, Östersund. 2009-05-24

Cider deltog i hennes första officiella utställning inne på travet i Östersund, per 2009-05-24. Där startade hon i juniorklass, dels för att se lite vad hon skulle få för kritik, och dels för att få lite ringträning.

Resultatet.


Jaktprov öppenklass

Cider startade den 2010-01-28 på sitt första öppenklassprov. 
Provområdet var i Mårdsjön, Jämtland, och förhållandena var dåliga med mycket upplega och på gränsen till för mycket snö. Cider jobbade på tjur ihop 120 minuter, och erhöll ett första pris. 
Resultatet blev 120/51.
Här kommer en kopia på resultatet från den dagen.




 

Utställning på travet i Östersund.

Cider startade i jaktklassen.
Utställningen gick av stapeln, 2010-05-23, och Cider erhöll ett 1:a pris och 3:e plats i konkurrensen.

 


Resultat

Eftersom vi fick iden om att starta denna blogg efter att Cider redan gått både jaktprov, elitprov och meriterat sig på utställning så kommer vi såhär i efterhand att lägga ut inlägg + bilder från dagarna och resultaten.





Ett av ciders första drev, då hon var 8 mån, tyvärr fimat med  mobkamera.
Det kommer att läggas ut flera filmer, fast då i HD format.

Välkommen till Ciders Blogg!




Cider första veckan hos oss.

RSS 2.0